Chokladtårta på nötbotten a´la LCHF!
Nötbotten:
100 gram hasselnötter (1,75 dl)
3 äggvitor
Chokladkräm:
180 gram mörk choklad (80%)
170 gram vispgrädde (ca 2 dl)
------
1 ägg
70 gram vispgrädde (knappt 1 dl)
Gör så här:
Nötbotten:
Mal hasselnötterna fint i mixer eller beredare.
Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan försiktigt ner dem i de malda nötterna.
Bred ut i en rund form med löstagbar botten. Man kan även lägga ett bakplåtspapper i en form.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 min. Botten ska bli ganska fast. Gör chokladkrämen under tiden botten är i ugnen.
Chokladkräm:
Koka upp 170 gram vispgrädde, lägg ned chokladen och låt den smälta under försiktig omrörning.
Rör ihop 70 gram vispgrädde och ägget i en skål.
Häll över den avsvalnande grädd-/chokladblandningen över ägg-/gräddblandningen och rör ihop.
Sänk ugnsvärmen till 160 grader.
Häll smeten i formen över nötbotten och grädda i ytterligare 20-25 minuter, eller tills fyllningen stelnat. Den kan gärna vara lite lös i mitten.
Ta ut formen ur ugnen och låt tårtan svalna helt.
Lossa sedan försiktigt tårtan från formen med en tunn kniv eller från bakplåtspappret.
Låt gärna stå i kylskåp över natten innan intag, den blir bara godare om den får "sätta sig" lite!
(Förvaras även sedan i kylskåp.)
Mycket gott med hallon och vispgrädde till!
Tillägg 20101119: För en "juligare" variant kan man ha kanel och kardemumma i nötbotten!
Ser god ut .. :)
SvaraRadera