Paj:
ca 250 gr blandade bär (vi tog björnbär, blåbär & hallon)
1 dl malda nötter (vi tog hasselnötter & mandel)
1 dl kokosflingor
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (EJ socker!)
Smör
Tina bären om de inte är färska. Låt dem rinna av.
Sprid ut bären så de täcker botten på en pajform.
Mal nötterna så det blir 1 dl nötmjöl.
Blanda väl ihop nötmjölet med kokosflingorna och vaniljpulvret i en skål.
Strö blandningen jämnt över bären.
Hyvla rejält med smör med en osthyvel och lägg jämnt över hela pajen.
Grädda i 225 grader i ugn i ca 15-20 min.
Håll koll så det inte bränns.
Ett bra mått är att se att den har fått en lite gyllene färg och det bubblar längs med kanterna.
Vaniljsåsen:
3 dl grädde
3 äggulor
2 tsk ekologiskt vaniljpulver (EJ socker!)
ev. 1 tsk vaniljarom
Vispa ihop äggulorna med vaniljpulvret i en bunke.
Vispa grädden ganska hårt i en skål.
Vänd i grädden i äggulorna och blanda väl (ej vispa).
Låt gärna blandningen stå och dra lite efteråt innan du smakar av.
Vill du ha mer vaniljsmak, så prova att blanda i lite vaniljarom i såsen. (detta behövde inte vi)
Låt smaka!
Pajen kan ätas både varm och kall, men förvaras i kylskåp när den inte skall intas.
Vaniljsåsen förvaras också i kylskåp.
Det kan behövas mer bär eller "mjölblandning" beroende på pajformens storlek och antalet ätande.
Pajen vi gjorde i var ganska liten (22*15cm) och den räckte till fyra portioner.
För större paj, kan också tiden i ugnen behöva vara lite längre.
Använd ögonmått och sunt förnuft :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar