tisdag 7 juni 2011

Tisdagstipset

Sommartider, festtider, tider för att hålla tal till systern som gift sig, dottern som tagit studenten, eleverna som går ur första klass, listan kan göras oändlig.

Att hålla tal är för många väldigt jobbigt, något som jag själv helt kan sätta mig in i. Mitt problem är dock inte talet, för talets gåva verkar jag (tyvärr) vara född med. Nej, det värsta är att stå upp, alla tittar på en, man är helt utelämnad... Man börjar hyperventilera, benen skakar, händerna skakar, rösten som ska ta sig upp ur halsen stockar sig, man måste svälja - många gånger - och orden försvinner. Blankt i hjärnan. Panikångest.

Jag tror inte att jag är ensam. Jag vet att jag inte är ensam!

Men om man inte kan improvisera fram ett bra, vettigt eller hyfsat tal, då kan det nog kännas som rena avrättningen att försöka ta sig igenom det där talet. Dock kan man med med internet få hjälp till nästan allt banne mig!

Idag tipsar jag om vart du kan få hjälp med att skriva, få idéer eller i värsta fall även kopiera ditt tal. Möjligheten att köpa färdigskrivna tal finns också. Lite väl opersonligt kanske, men för en del kan nog detta vara lyckan som gör de där minuterna, just den där dagen.

Hur gör man då? Jo, man kan t.e.x. gå in på sajten Hålla tal, där man kan klicka sig vidare och köpa ett färdigskrivet tal. Så om du vet med dig att du ska hålla ett tal snart eller framöver och har ångest över detta, så kanske det kan vara en idé att köpa sig ett tal till bröllop eller ett studenttal.

Undrar man mer över huru vilken ordning tal på t.e.x. ett bröllop bör följas, samt vill hitta några gratismallar för tal, ja, då hittar man länkar här.

Det finns en nackdel med att köpa ett färdigskrivet tal förstås. Någon kan ju ha tänkt samma sak som du och nog vore det kanske lite pinsamt om både brudens far och brudgummens mor höll samma tal...

2 kommentarer:

  1. Jag skulle aldrig i livet hålla tal. Nog skulle jag kunna skriva ett riktigt bra tal men att ställa sig upp och hålla det skulle jag aldrig klara. Det skulle bli tvärnit och jag skulle glömma alltihop. Helt säkert.

    SvaraRadera
  2. Man får ju ha fusklapp vet du ;)
    Men jag förstår dig precis, det är svårt att hålla tal.

    SvaraRadera