Helenas Marängtårta (LCHF)
Bottnar:
4 äggvitor
3-4 droppar ättiksprit
0,75 dl sukrin
Vispa äggvitor och ättiksprit till ett hårt skum.
Vänd i sukrinet med en slev eller liknande.
Bred ut marängsmeten på en plåt med oljat bakplåtspapper. Se till att du breder ut den jämt i både lager och som storlek, då man delar på den färdiga bottnen när den gräddat färdigt. 1 cm i tjocklek är lagom.
Grädda i ugn på 125 grader i ca 60 minuter.
Fyllning:
4 äggulor
0,5-1 dl sukrin (hur pass sötkänslig man nu är, jag tog bara 0,5)
1 dl vispgrädde
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver (EJ socker!)
125 gr smör
3 dl vispgrädde
Blanda alla ingredienser, UTOM smöret och 3 dl vispgrädde, i en kastrull.
Låt sjuda tills det tjocknar. Rör hela tiden, det bränner fast lätt. (och låt det få ta lite tid :))
När krämen tjocknat, rör ned smöret bitvis (dela upp det i bitar innan).
Låt sedan krämen kallna i kylskåp och rör om lite då och då så att den inte skär sig.
Vispa 3 dl grädde för sig i en bunke och låt stå i kyl så länge.
Topping:
250 gr Mascarponeost
2 dl grädde
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (EJ socker!)
100-250 gr hallon (här väljer man själv hur mycket bär man tycker sig vilja använda)
Färska bär
Vispa ihop Mascarpone, grädde och vaniljpulver tills det är riktigt krämigt.
Häll i hallon eftersom och vispa samman så att det blir rosa och fluffigt. :)
Eftersom tårtan smakar lika gott med 100 gr bär eller mer, så tycker jag att man kan välja själv. Häll i lite i taget och smaka av, eller tills man tycker att färgen på smeten är lagom.
------------------
Dela marängbotten i två lika stora delar när den gräddat klart.
Ta försiktigt loss varje del ifrån bakplåtspappret.
Lägg ena delen på "tårt-underlaget".
Bred över all den kalla vaniljsåsen jämt över botten.
Ta sedan den vispade grädden och lägg som ett andra lager fyllning direkt över vaniljkrämen.
Du bestämmer själv om du vill använda all grädde eller bara så att det täcker.
Lägg sedan över den andra marängbotten.
Bred över den rosa toppingen väl och dekorera med valfria bär.
Tårtan förvaras i kyl och gick hem hos både stora och små när jag fyllde år. (fick faktiskt baka en andra för att det skulle räcka!) :)
Bottnar:
4 äggvitor
3-4 droppar ättiksprit
0,75 dl sukrin
Vispa äggvitor och ättiksprit till ett hårt skum.
Vänd i sukrinet med en slev eller liknande.
Bred ut marängsmeten på en plåt med oljat bakplåtspapper. Se till att du breder ut den jämt i både lager och som storlek, då man delar på den färdiga bottnen när den gräddat färdigt. 1 cm i tjocklek är lagom.
Grädda i ugn på 125 grader i ca 60 minuter.
Fyllning:
4 äggulor
0,5-1 dl sukrin (hur pass sötkänslig man nu är, jag tog bara 0,5)
1 dl vispgrädde
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver (EJ socker!)
125 gr smör
3 dl vispgrädde
Blanda alla ingredienser, UTOM smöret och 3 dl vispgrädde, i en kastrull.
Låt sjuda tills det tjocknar. Rör hela tiden, det bränner fast lätt. (och låt det få ta lite tid :))
När krämen tjocknat, rör ned smöret bitvis (dela upp det i bitar innan).
Låt sedan krämen kallna i kylskåp och rör om lite då och då så att den inte skär sig.
Vispa 3 dl grädde för sig i en bunke och låt stå i kyl så länge.
Topping:
250 gr Mascarponeost
2 dl grädde
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (EJ socker!)
100-250 gr hallon (här väljer man själv hur mycket bär man tycker sig vilja använda)
Färska bär
Vispa ihop Mascarpone, grädde och vaniljpulver tills det är riktigt krämigt.
Häll i hallon eftersom och vispa samman så att det blir rosa och fluffigt. :)
Eftersom tårtan smakar lika gott med 100 gr bär eller mer, så tycker jag att man kan välja själv. Häll i lite i taget och smaka av, eller tills man tycker att färgen på smeten är lagom.
------------------
Dela marängbotten i två lika stora delar när den gräddat klart.
Ta försiktigt loss varje del ifrån bakplåtspappret.
Lägg ena delen på "tårt-underlaget".
Bred över all den kalla vaniljsåsen jämt över botten.
Ta sedan den vispade grädden och lägg som ett andra lager fyllning direkt över vaniljkrämen.
Du bestämmer själv om du vill använda all grädde eller bara så att det täcker.
Lägg sedan över den andra marängbotten.
Bred över den rosa toppingen väl och dekorera med valfria bär.
Tårtan förvaras i kyl och gick hem hos både stora och små när jag fyllde år. (fick faktiskt baka en andra för att det skulle räcka!) :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar