tisdag 19 november 2013

Min stora skräck

Så kom då dagen jag bävat för genom åren.
Mina eksem från barndomen hittade tillbaka till den här trötta, sjuka, slitna kroppen och vill hjälpa till att fördärva mig lite mer.

Atopiska eksem, kontakteksem, böjveckeksem, överkänslighet emot väta, parfym, olika textilier och diverse annat, listan från födsel till 11-12-årsåldern kan göras lång.
Men det växte bort precis som läkarna lovade mina päron. Och de hade rätt i en sak till, att det ofta kommer tillbaka någon gång i vuxen ålder.

Efter läkarbesöket igår känner jag bara hopplöshet. Varför skulle det här komma också?
Jag har ju precis börjat tänka positivt, men nu är det inte så lätt att fortsätta.

Några kortisonsalvor fick jag med mig hem till de värsta eksemen (de som sitter på insidan låren är högst knäckande...), men annars fick jag uppmaning att byta ut alla hygien- tvätt- och hudvårdsprodukter till ekologiska, parfymfria och milda produkter.

Tvättmedel och handtvål är väl ingen konst. Lite dyrare än det vi har nu blir det väl, men vi tvättar ju inte överdrivet mycket.
Känner mer ångest över att köpa in (och hitta!) ansiktskrämer, bodylotions, schampo, balsam, make-up...
Och nej, jag fjällar bort hela jag om jag inte smörjer mig efter åtminstone varannan dusch, så att inte smörja är ingen lösning. Mitt ansikte är överdrivet känsligt och skört, speciellt så här års.

Mina torra ögon håller på att gå åt de få gånger jag använder mascara, så egentligen borde jag sluta helt med smink.
Men ibland vill man ju faktiskt vara lite fin, och inte se så glåmig och grå ut.

Jag har grinat som fasen det här dygnet. Jag hade hoppats på något bättre vid det där läkarbesöket.
Svamp eller nåt kanske, men samtidigt så visste jag ju innerst inne.
Det är svårt att glömma den här sidan av min barndom. Det var alltid min stora skräck att behöva uppleva den tiden igen och nu är den åter.
Med risk för att stanna. :(

6 kommentarer:

 1. Be att få prova "protopic"- en salva som är utan kortison men som läker atopiska eksem. Jag har haft mjälleksen i ansiktet från och till sen tonåren och för 2 år sen satte det sig i ansiktet och jag blev värre och värre. Fick den ena kortison salvan efter den andra, starkare och starkare. Många turer senare och en bra huläkare som konstaterade- allergi mot kortison! 1 veckan kur med protopic och jag fick mitt ansikte "återställt". Nu använder jag krämen på utsatta ställen ett fåtal ggr i månaden, mer under vintern.
  När man börjar med krämen kan det bränna och klia 1:a dagarna... men stå ut och sen ger det med sig.
  Googla lite och be din läkare att åtminstone få prova!

  Lycka till!!

  SvaraRadera
 2. Låter inte alls kul :( håller tummarna för att du snart blir bättre! Angående hårvård, själv tvättar jag håret enligt "no poo" sen snart fyra veckor tillbaka, jag använder enbart bikarbonat och citron till hårtvätt! Och det fungerar, problem med kliande hårbotten som jag har haft oavsett schamposort och prisklass är helt borta! Tvättar håret varannan dag (som tidigare) men har förhoppning om att jag ska kunna minska ner på hårtvättarna framöver, tycker redan nu att håret inte blir fett lika fort som tidigare.

  Hudkrämer finns ju en hel del feta, oparfymerade på apoteket. Be om recept så du kan få det på högkostnadsskyddet? Olivolja ger bra resultat på torr hud, men kladdar ju dessvärre en del.

  SvaraRadera
 3. men fy då. min minsta tjej hade atopiska å böjvecks eksem som liten å vi provade alla salvor (nästan) men inget hjälpte. började smörja henne med olivolja varje kväll innan sänggående. två månader tog det sen var allt borta å har inte synts till sen dess, själv använder jag rapsolja för att ta bort smink, rengöra huden smörja där det behövs. tycker den är bättre å mindre fet än olivolja.
  det händer att jag använder den som duschtvål också men har upptäckt att jag får så jädra ont i musklerna. vet inte om det sätter fart på cirkulationen så att muskler och blodomlopp kommer in i nån utrensningsfas (min egen gissning)
  men det finns många alternativ som inte kostar allt för mycket.
  blev intresserad av det du februaribarn skriver om det du tvättar håret med. hur gör du det. blandar du det till en gegga eller....
  läste nånstans för många år sen i nån hälsotidning att det man inte kan äta ska man inte ha på huden. man får i sig kemikalier och annat skit på samma sätt som om man åt det. vet inte om det stämmer men nåt att fundera på i alla fall.
  hoppas det löser sig fort.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har svarat dig men glömde kommentera under ditt inlägg, titta nedan :)

   Radera
 4. Olivolja är bra men kladdigt tyvärr. Det är den här torra vinterluften som gör skinnet torrt och blir det torrt och är man i dålig form så dyker sådant här upp. En sak som jag tycker är bra är ringblomsalva på det värsta ställena. Tyvärr är den rätt dyr att köpa. Just nu går jag på örtkurs och då ska jag lära mig göra egen. Hoppas du blir bättre nu. Man vet ju inte riktigt vad man inte tål. Det är ju så mycket skit i allting man köper.

  SvaraRadera
 5. Kicki: Mer info om hur man tvättar hår utan schampo (det finns ju många olika metoder) finns på http://nopoo.se/ jag använder mig som sagt av bikarbonat, blandar någon tesked med en liten skvätt vatten och masserar sen in i hår och hårbotten som vid vanlig schamponering. När jag är färdigduschad sköljer jag håret med svalt vatten blandat med en tesked citron (brukar förbereda blandningen i en flaska som jag sen häller över håret) som sen inte ska sköljas ur.

  SvaraRadera